dfe.ieu.edu.tr
Dersin Adı | |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Güz |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | ||||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | - | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda mühendisliği kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi | Ön okuma |
2 | Mühendislik birimleri ve temel kavramları | Ön okuma |
3 | Gıda bilimleri ile ilgili biyolojik ve fiziksel bilimlerin prensipleri Gıda maddelerinin insan yaşamındaki yeri | Ön okuma |
4 | Gıda güvenliği kavramı Ulusal ve uluslararası mevzuat ile mesleki etik ve sorumluluklar | Ön okuma |
5 | Gıda maddeleri bozulmaları ve temel nedenleri ile muhafaza yöntemleri | Ön okuma |
6 | Gıda ambalajlama ve teknikleri | Ön okuma |
7 | Gıda işletme sanitasyonu | Ön okuma |
8 | Ara sınav | Ön okuma |
9 | Gıda katkı maddeleri | Ön okuma |
10 | Gıda İşleme Teknolojileri | Ön okuma |
11 | Gıda İşleme Teknolojileri | Ön okuma |
12 | Gıda İşleme Teknolojileri | Ön okuma |
13 | Fonksiyonel gıdalar | Ön okuma |
14 | Gıda maddelerinde kalite kavramı ve kontrolü | Ön okuma |
15 | Ödev sunumlar | Ön okuma |
16 | Dönem değerlendirme | Ön okuma |
Ders Kitabı | Essentials of Food Science (3rd Edition), Vickie A. Vaclavik and Elizabeth W.Christian. Springer Science+Business Media, LLC., 2008. Introduction to Food Engineering, R.Paul Singh, Dennis R. Heldman, 3rd ed. Amsterdam: Academic Press, 2003 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Introduction to Engineering, Paul H. Wright. John Wiley and Sons, 1989. Understanding Food Science and Technology, Peter S. Murano. Publisher: Peter Marshall. Thomson Wadsworth publication, 2003. Türk Gıda Kodeksi Codex Alimentarius |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 40 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 15 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 15 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 100 | |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 2 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 3 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 6 | |
Final Sınavı | |||
Toplam | 43 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilme; Gıda Mühendisliğindeki problemlerin çözümünde uygulayabilme, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilme, veri toplama ve analiz edebilme, sonuçları uygulayabilme, | X | ||||
3 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilme, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilme, etkin karar verebilme, | X | ||||
4 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilme ve kendini sürekli yenileyebilme, kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilme, | X | ||||
5 | Çevreye duyarlılığı mesleki alanda uygulayabilme, etik sorumluluk bilincine sahip olabilme, | X | ||||
6 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilme, | X | ||||
7 | En az bir yabancı dilde iletişim kurabilme. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest