11111

DERS TANITIM BİLGİLERİ


dfe.ieu.edu.tr

Dersin Adı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
Güz
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
-
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gıda bilimi ve teknolojisinin temellerini kavrayabilecek,
  • Gıda mühendisliği alanında ilgilerini keşfedebilecek,
  • Mühendislik temel kavramları ve temel işlemleri hakkında bilgi sahibi olabilecek
  • Gıda işleme ve gıda güvenliği ve kalitesi arasındaki ilişkiyi analiz edebilecek,
  • Mühendislik etiği ve sorumluluklarını kavrayabilecektir
Ders Tanımı

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Gıda mühendisliği kapsamı, tanımı ve tarihsel gelişimi Ön okuma
2 Mühendislik birimleri ve temel kavramları Ön okuma
3 Gıda bilimleri ile ilgili biyolojik ve fiziksel bilimlerin prensipleri Gıda maddelerinin insan yaşamındaki yeri Ön okuma
4 Gıda güvenliği kavramı Ulusal ve uluslararası mevzuat ile mesleki etik ve sorumluluklar Ön okuma
5 Gıda maddeleri bozulmaları ve temel nedenleri ile muhafaza yöntemleri Ön okuma
6 Gıda ambalajlama ve teknikleri Ön okuma
7 Gıda işletme sanitasyonu Ön okuma
8 Ara sınav Ön okuma
9 Gıda katkı maddeleri Ön okuma
10 Gıda İşleme Teknolojileri Ön okuma
11 Gıda İşleme Teknolojileri Ön okuma
12 Gıda İşleme Teknolojileri Ön okuma
13 Fonksiyonel gıdalar Ön okuma
14 Gıda maddelerinde kalite kavramı ve kontrolü Ön okuma
15 Ödev sunumlar Ön okuma
16 Dönem değerlendirme Ön okuma
Ders Kitabı Essentials of Food Science (3rd Edition), Vickie A. Vaclavik and Elizabeth W.Christian. Springer Science+Business Media, LLC., 2008. Introduction to Food Engineering, R.Paul Singh, Dennis R. Heldman, 3rd ed. Amsterdam: Academic Press, 2003
Önerilen Okumalar/Materyaller Introduction to Engineering, Paul H. Wright. John Wiley and Sons, 1989. Understanding Food Science and Technology, Peter S. Murano. Publisher: Peter Marshall. Thomson Wadsworth publication, 2003. Türk Gıda Kodeksi Codex Alimentarius

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
40
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
100
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
2
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
3
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
6
Final Sınavı
    Toplam
43

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilme; Gıda Mühendisliğindeki problemlerin çözümünde uygulayabilme,

X
2

Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilme, veri toplama ve analiz edebilme, sonuçları uygulayabilme,

X
3

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilme, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilme, etkin karar verebilme,

X
4

Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilme ve kendini sürekli yenileyebilme, kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilme,

X
5

Çevreye duyarlılığı mesleki alanda uygulayabilme, etik sorumluluk bilincine sahip olabilme,

X
6

Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilme,

X
7

En az bir yabancı dilde iletişim kurabilme.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi | Sakarya Caddesi No:156, 35330 Balçova - İZMİR Tel: +90 232 279 25 25 | webmaster@ieu.edu.tr | YBS 2010